Jak przygotować tofu żeby było smacznie?
Nigdy nie przepadałam za smakiem tofu aż nie zrobiłam go według tego przepisu.
Jego smak zaskakuje. Szybko się robi a to lubię najbardziej.
Zatem do działa.
SKŁADNIKI:
- 2 kostki tofu naturalnego
- 3 łyżki mąki z tapioki lub ziemniaczanej
- woreczek foliowy
- olej, masło klarowane po prostu coś do smażenia
- sezam czarny
- kapusta pak choi 2- 4 sztuk
Składniki na sos:
- sos sojowy
- miód lub syrop z agawy
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżeczki startego świeżego imbiru
- 1-2 łyżek wody
PRZYGOTOWANIE:
ETAP 1
Do foliowego woreczka wsypujemy mąkę z tapioki i wrzucamy pokrojone tofu w kosteczkę. W zależności od wielkości woreczką zrobisz to raz albo kilka razy. Jeżeli nie chcesz skorzystać z mega szybkiego patentu do panierowania. Weź kostkę tofu i panieruj w mące. Wracając do woreczka z tofu i mąką.Potrząsaj aż zauważysz się każda kosteczką jest w mące.
Rozgrzej patelnie i wlej olej. Dużo oleju tak aby całe dno było wypełnione. Gdy robiłam to pierwszy raz przeraziła mnie ta objętość bo rzadko smażę w takich ilościach. Niestety tutaj trzeba spore ilości tłuszczu i uwaga nie czuć tego później uff.
Na rozgrzanym oleju smażymy tofu ok 3 minutki i obracamy na druga stronę. Przy układaniu tofu zachowaj odstępy bo się skleją ze sobą. Usmażone wykładamy na talerzyk z papierem i zabieramy się z sos który doda niesamowitego smaku że ciężko będzie nie zjeść wszystkiego za jednym razem.
ETAP 2
Przygotowujemy sos. Na rozgrzanej patelni wlej sos sojowy, miód, dodaj wodę zatrzyj na małych oczkach tarki czosnek i imbir. Jak zacznie bulgotać i będzie gęste to znaczy że sos gotowy i można dodać do niego już usmażone tofu i wymieszać.
ETAP 3
Czas na gotowanie kapusty pak choi. Do gotujące się wody włóż umytą i przekroją na pół kapustę. Gotuj 4 minuty i odcedź.
Na talerz wyłóż kapustę, tofu i posyp sezamem czarnym. Gotowe
źródło:
przepis na tofu pochodzi z jadłonomi
0 komentarzy