Jak jeść przy anemii?
Przede wszystkim powinno się jeść posiłki:
- łatwostrawne
- regularne
- ciepłe i nieskomplikowane
- z dodatkiem warzyw krwiotwórczych
- unikaj dużej ilość posiłków surowych np: soków- diet sokowych, sałatek.
Jeżeli masz anemię to kawa, mocna czarne herbata i duża ilość nabiału nie sprzyja wchłanianiu żelaza.
Jeżeli już koniecznie musisz je pić bo jeść kawoszem albo herbato fanem to zachowaj min 2 h od posiłku, zioła, posiłku który miał zaopatrzyć twoje ciało w żelazo. Pamiętaj też żeby tego typu posiłków i napojów nie zajadać nabiałem który jest bogaty w wapń który hamuje absorbcję żelaza.
W takim wypadku co jeść przy anemii?
Bardzo istotnym czynnikiem są warzywa krwiotwórcze czyli kolor czerwony i zielony ( ze względu na chlorofil) idą na tapetę:
- zielone warzywa (kapusta włoska, pak choi, sałata masłowa, roszpunka, rukola, fenkuł, brokuł, nać pietruszki, kiełki, wodorosty np: spirulina itp)
- czerwone warzywa ( niezastąpiony zakwas z buraka ale i sam buraczek też, kapusta czerwona itp)
Nie możemy też zapomnieć o kolorze warzyw żółtym i czerwonym jako równowaga w naszym żywieniu. Bo z drugiej strony ile można jeść buraki 🙂
Owoce też będą pomocne tylko pamiętaj nie przesadzaj z ich ilością. Sięgaj częściej po:
ciemne winogrona. jagody, jeżyny, borówki, maliny, truskawki. Z suszonych owoców zaprzyjaźnij się z figa, czerwonymi daktylami. Hit w medycynie chińskiej jeżeli chodzi o wzmacnianie krwi.
Nie sposób nie wspomnieć o zwierzęcych produktach zalecanych przy anemii.
Zarówno mięso czerwone i znane wszystkim podroby typu wątróbka kojarzą się nam z żywieniowym leczeniem niedokrwistości. Nie zapominaj że spożywanie ryb również jest istotne i dobrze wpływa na dobrą jakość krwi.
Jakie są zalecane zioła na anemię?
Wykorzystanie ziół będzie zależne od przyczyny anemii. Chociaż są tak zwane podstawowe zioła które zawsze będą dobre:
- pokrzywa
- liście maliny
- boćwina
- arcydzięgiel chiński
- korzeń rehmanii kleistej
- korzeń piwonii
- korzeń szczawiu kędzierzawego
W czym pomaga akupunktura?
Wykorzystanie igieł akupunkturowych pozwala na poprawę procesów trawiennym. Wykorzystuję się również punkty o działaniu krwiotwórczym. Akupunktura zdecydowanie przyspiesza proces wychodzenia z anemii. Reguluje nie tylko proces powstawania krwi ale też wzmacnia cały organizm. Efekty potrafią być zaskakujące. W wielu moich pacjentek po wprowadzeniu zaleceń żywieniowych, ziół i akupunktury wyniki bardzo szybko się poprawiły mimo wcześniejszych problemów z uzupełnieniem żelaza za pomocą leków.
Źródło:
Paul Pitchford „Odżywianie dla zdrowia-„Zaburzenia zwiażane z krwią
zdjęcie-<a href=’https://pl.freepik.com/zdjecia/jedzenie’>Jedzenie zdjęcie utworzone przez 8photo – pl.freepik.com</a>
0 komentarzy