EnergiaMed
Chleb żytni na zakwasie z czarnuszką - Energia MED Naturalne Sposoby Leczenia

25 marca 2018

Proste przepisy na chleb żytni na zakwasie to moje ulubione przepisy z których najczęściej korzystam. Ten przepis do nich należy. Jest nieskomplikowany wymaga miski, składników i łyżki. To właśnie w nim lubię najbardziej. Każdy go może zrobić. Nie potrzeba żadnych specjalnych sprzętów kuchenny. Nie jest czasochłonny a wychodzi wyśmienity. Ten kto lubi chleb żytni o wilgotnej, gąbczastej i elastycznej strukturze na pewno zostanie jego fanem z dwóch powodów. Nie wymaga długiego wyrabiania (wystarczy składniki wymieszać łyżką) i jest bardzo smaczny. Polecam szczególnie początkującym z domowym wypiekiem chleba na zakwasie.

Składniki na zaczyn

  • 150 g mąki żytniej chlebowej typ 720
  • 150 g wody
  • 100 g aktywnego zakwasu żytniego

Składniki na zaczyn mieszamy w plastikowej lub szklanej misce i odkładamy przykryte w temperaturze pokojowej na ok. 12 godzinczyli. Najwygodniej zaczyn przygotować wieczorem dnia poprzedzającego pieczenie chleba na zakwasie.

Składniki na chleb żytni na zakwasie cześć II:

  • cały zaczyn z dnia poprzedniego
  • 400 g mąki żytniej chlebowej typ 720
  • 400 g wody
  • 2 łyżeczki soli
  • 1 łyżka oliwy
  • 20 g ziaren czarnuszki
  • 1 łyżka mielonego ostropestu

Przygotowanie

Do miski z zaczynem wsypujemy pozostałe składniki na chleb żytni na zakwasie. Całość wystarczy wymieszać łyżką. Dokładnie mieszamy. Konsystencja ciasta  będzie dosyć luźna, tak aby można było swobodnie i z łatwością wymieszać łyżką (można dodać ewentualnie trochę więcej mąki lub wody w celu osiągnięcia pożądanej gęstości)

Gotowe ciasto przekładam do foremki o wymiarach 30 cm x 10 cm, wyłożonej papierem do pieczenia. Posypuje na wierzchu jeszcze czarnuszką. Całość szczelnie przykrywam folią spożywczą i pozostawiam do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na ok. 1,5-2 godzin lub do czasu aż ciasto urośnie do brzegów formy.

Pieczenie

Piekarnik nagrzewam do temperatury 250 stopni C i wkładam na dół dodatkową foremkę z  wrzącą wodą.

Zdejmuje folie z foremki. Wkładam wyrośnięte ciasto na chleb żytni  do gorącego piekarnika i skręcam na 220 stopni C i piekę ok. 25-35 min lub do czasu gdy chleb będzie ładnie zarumieniony. Zawsze sprawdzam czy chleb jest na pewno upieczony stukając w niego. Jeżeli jest głuchy odgłos wyjmuję z piekarnika. Studzę chleb na kratce lub w piekarniku. Oczywiście świeżo po upieczeniu wyjmuje chleb z foremki.

anna golec energiamed

mgr  Anna Golec

Cześć ma na imie Anna. Jestem fizjoterapeuta. Łącze nowoczesność ze starożytnością.

Na co dzień w pracy wykorzystujemy medycynę chińską akupunkturę, zioła chińskie, dietetykę i biorezonans komórkowy. 

Dlaczego tak mocno zaufałam medycynie chińskiej w praktyce zawodowej?

Połączyła to czego mi brakowało. Siatki powiązań i zależności wpływów czynników zewnętrznych jak i wewnętrznych np: ból, ból stawów, ból pleców, bóle miesiączkowe, bóle głowy, migreny itp.

Ból może pochodzić od urazu, przeciążenia. Są to wpływy zewnętrzne. Praca z pacjentem daje nam efekty do pewnego poziomu. Często okazuję się że na ból wpływa czynnik wewnętrzny np: stres, zmęczenie, rozstanie z partnerem, niezdrowy styl życia, trauma z dzieciństwa. Jeżeli od samego początku zastosujemy akupunkturę, zioła i dietę otrzymujemy bardzo dobre efekty.

Powiązane posty

Porażenie nerwu twarzowego Bella

Porażenie nerwu twarzowego Bella

Porażenie nerwu twarzowego typu Bella. Jest najczęściej jednostronnym uszkodzeniem VII nerwu czaszkowego. Porażenie może dotyczyć wszystkich mięśni zaopatrywanych przez ten nerw lub tylko określonych grup mięśniowych. Objawy paraliżu twarzy mogą pojawić się szybko i...

Co oznaczają ślady po bańkach?

Co oznaczają ślady po bańkach?

Ślady po bańkach. Fakty i mity. O co z nimi chodzi? Czy coś oznaczają? Ten kto stawiał bańki nie raz zastanawiał się co oznaczają ślady po bańkach. Czemu z jednej strony jest prawie purpurowy ślad a z drugie lekkie zaczerwienienie? Na ten temat jest wiele teorii. Ja...

Komentarze

0 komentarzy

Anna Golec

Skontaktuj się z nami

Media Społecznościowe