Proste przepisy na chleb żytni na zakwasie to moje ulubione przepisy z których najczęściej korzystam. Ten przepis do nich należy. Jest nieskomplikowany wymaga miski, składników i łyżki. To właśnie w nim lubię najbardziej. Każdy go może zrobić. Nie potrzeba żadnych specjalnych sprzętów kuchenny. Nie jest czasochłonny a wychodzi wyśmienity. Ten kto lubi chleb żytni o wilgotnej, gąbczastej i elastycznej strukturze na pewno zostanie jego fanem z dwóch powodów. Nie wymaga długiego wyrabiania (wystarczy składniki wymieszać łyżką) i jest bardzo smaczny. Polecam szczególnie początkującym z domowym wypiekiem chleba na zakwasie.
Składniki na zaczyn
- 150 g mąki żytniej chlebowej typ 720
- 150 g wody
- 100 g aktywnego zakwasu żytniego
Składniki na zaczyn mieszamy w plastikowej lub szklanej misce i odkładamy przykryte w temperaturze pokojowej na ok. 12 godzinczyli. Najwygodniej zaczyn przygotować wieczorem dnia poprzedzającego pieczenie chleba na zakwasie.
Składniki na chleb żytni na zakwasie cześć II:
- cały zaczyn z dnia poprzedniego
- 400 g mąki żytniej chlebowej typ 720
- 400 g wody
- 2 łyżeczki soli
- 1 łyżka oliwy
- 20 g ziaren czarnuszki
- 1 łyżka mielonego ostropestu
Przygotowanie
Do miski z zaczynem wsypujemy pozostałe składniki na chleb żytni na zakwasie. Całość wystarczy wymieszać łyżką. Dokładnie mieszamy. Konsystencja ciasta będzie dosyć luźna, tak aby można było swobodnie i z łatwością wymieszać łyżką (można dodać ewentualnie trochę więcej mąki lub wody w celu osiągnięcia pożądanej gęstości)
Gotowe ciasto przekładam do foremki o wymiarach 30 cm x 10 cm, wyłożonej papierem do pieczenia. Posypuje na wierzchu jeszcze czarnuszką. Całość szczelnie przykrywam folią spożywczą i pozostawiam do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na ok. 1,5-2 godzin lub do czasu aż ciasto urośnie do brzegów formy.
Pieczenie
Piekarnik nagrzewam do temperatury 250 stopni C i wkładam na dół dodatkową foremkę z wrzącą wodą.
Zdejmuje folie z foremki. Wkładam wyrośnięte ciasto na chleb żytni do gorącego piekarnika i skręcam na 220 stopni C i piekę ok. 25-35 min lub do czasu gdy chleb będzie ładnie zarumieniony. Zawsze sprawdzam czy chleb jest na pewno upieczony stukając w niego. Jeżeli jest głuchy odgłos wyjmuję z piekarnika. Studzę chleb na kratce lub w piekarniku. Oczywiście świeżo po upieczeniu wyjmuje chleb z foremki.
0 komentarzy