Chleb orkiszowy z płatkami owsianymi na zakwasie z niewielkim dodatkiem drożdży gwarantuje sukces domowej piekarni. Prosty do upieczenia, mało wymagający w przygotowaniu. To dobra propozycja dla tych którzy obawiają się wypieków chleba na zakwasie. Dodatek drożdży powoduje że chleb jest bardziej suchy niż wykonany tylko na zakwasie. Mimo tego jest smaczny, bardziej delikatny. Prażone płatki dodają nam zawartości błonnika. A to z koleji przyda się wszystkim dbającym o dietę bogatą w błonnik pokarmowy, który szczególnie pomocny jest w problemach z zatwardzeniem.
Składniki do rozczynu:
- 100 g żytniego zakwasu (aktywnego)
- 10 g świeżych drożdży
- 2 łyżki ciepłej wody
- 1 łyżka mąki orkiszowej chlebowej
- 1 łyżeczka miodu
Składniki na chleb orkiszowy:
- 400 g mąki orkiszowej chlebowej
- 100 g mąki pełnoziarnistej orkiszowej
- 300 g ciepłej wody
- 1 łyżeczka soli
- 40 g płatków owsianych
W pierwszej kolejności zrobimy rozczyn. Wszystkie składniki na rozczyn wymieszaj w misce i odstaw na 10 minut w ciepłe miejsce.
W tym czasie podprażamy na suchej patelni płatki owsiane i odstawiamy do ostudzenia. Nadszedł czas na przygotowanie foremki na chleb. Ja używam dużej prostokątnej, wykładam ją papierem do pieczenia i na spód sypie płatki błyskawiczne.
Następnie wszystkie składniki na chleb mieszam mikserem z hakiem przez 10-15 minut.
Ciasto formuje w bochenek w wkładam do foremki. Przykrywam i odkładam w ciepłe miejsce do podwojenia objętości na około 2- 3 godziny.
Najczęściej pomijam ponowne wyrabianie ciasta. Nigdy nie zauważyłam żeby to miało wpływ na jakość mojego chleba a skraca mi czas którego tak bardzo nam szkoda poświęcać na kuchenne aktywności.
Piekarnik rozgrzewam do 250ºC, na dno wkładam foremke z wrzącą wodą. Wkładam przygotowany chleb i natychmiast zmniejszam temperaturę do 225ºC. Piekę 25 – 30 minut. Wyjmuje z foremki i studzę na kratce.
Smacznego 🙂
0 komentarzy