Jeżeli nie jesteś fanem kaszy jaglanej ale dla zdrowia chciałabyś/chciałabyś ją wprowadzić na stałe do swojego menu.
Mam dla ciebie rozwiązane które polubią wszyscy domownicy. Tymi przeciwzapalnymi kulami zajadają się wszyscy.
Zarówno sympatycy zdrowego jedzenia jak i tradycyjnego odżywiania.
W czym tkwi sekret?
Przeciwzapalne kule mocy są aksamitne w smaku, bardzo subtelne i rozpływają się w ustach.
Do tego to skarbnica związków przeciwzapalnych:
- kasza jaglana- krzem
- nasiona chia- omega 3
- migdały- witamina E i B2( kojąca nerwy) i cała masa minerałów przeciwzapalnych
- kakao-polifenole
- kurkuma-kurkumina
- nasiona konapii- omega 3, wit. E, cynk
- ostropest plamisty- flawonolignany min. sylimaryna
- owoce goji- bioaktywny kompleks polisacharydowy LBP (Lycium Barbarum polysaccharides)
Przeciwzapalne kule mocy to super foods mocno skoncentrowane.
Na żywienie warto spojrzeć od innej strony.
Dzięki temu zaczynamy widzieć, orientować się że danym posiłkiem możemy się wzmocnić – zadbać o zdrowie dostarczając związków przeciwzapalnych albo zjeść tylko puste kalorie i osłabić swój organizm w codziennej walce o siłę, energię, moc do pokonywania wszelkich trudności przed jakimi codziennie stawia czoła nasze ciało czy tego chcemy czy nie to i tak się dzieje.
Zatem spróbuj mojego sposobu na słodkości bez cukru z super foodsami.
SKŁADNIKI:
- 60 g kaszy jaglanej
- 3/4 tabliczki gorzkiej czekolady 80%
- 2 szkl. mleka roślinnego ja użyłam migdałowego:)
- garść migdałów blanszowanych
- 4 łyżki nasion chia
- szczypta kurkumy
- 3 łyżeczki mielonych nasion konapii
- 1 łyżeczka ostropestu plamistego
- 1 łyżka owoców goji
- 3 łyżki rodzynek
- wiórki kokosowe
PRZYGOTOWANIE:
Kaszę jaglaną przepłukaj w wodzie.
Wsyp kasze jaglaną do gotującego się mleka migdałowego następnie dodaj kurkumę, ostropest plamisty i gotuj na małym ogniu pod przykryciem 15 minut.
W razie konieczności dodaj troszkę wody- konsystencja powinna być luźna. Później zagęścimy ją kokosem i nasionami chia.
Jeżeli kasza jest miękka dodaj migdały, czekoladę, nasiona konopi, owoce goji i rodzynki- zblenduj na gładki krem- konsystencja gęstego budyniu.
Po zblendowaniu dodajemy nasiona chia i kokos mieszamy i odstawiamy do wystygnięcia pod przykryciem.
Z chłodnej masy formujemy kulki i obtaczamy w kokosie.
Smacznego !!
0 komentarzy