EnergiaMed
Naturalna witamina C z polskiej cytryny? - Energia MED Naturalne Sposoby Leczenia

Naturalna witamina C z polskiej cytryny?

naturalna witamian C

19 października 2022

Naturalna witamina C z polskiej cytryny? Jakie właściwości lecznicze ma pigwowiec? Łap przepis na pyszny syrop z niego który wzmocni odporność Twoich najbliższych.

Owoce pigwowca japońskiego często nazywane są polską cytryną. Pigwowce to krzewy które bez problemu rośną w naszym klimacie. Naturalna witamina C to aż 92 mg w 100 g owoca. Jest świetny zamiennikiem i bez problemu możemy ją zastąpić i pomachać cytrynie baj baj. Jest mega kwaśne tak jak ona i świetnie nadają się do przetworów. Na surowo nie nadają się do spożycia.

Pigwowce poza tym są źródłem składników mineralnych:

potas, magnez, żelazo, wapń oraz kwas foliowy. Dostarczają do organizmu również pektyny i taniny oraz wiele witamin  takich jak: naturalna witamina C, A, B2 i B6, 

Oprócz tego zawierają wysoką zawartością antyoksydantów- polifenoli (procyjanidyny, kwas neochlorogenowy, kwas chlorogenowy). W 100 g owoca pigwowca jest ich aż 645 mg, które ochraniają komórki organizmu przed uszkodzeniem. Są bardzo istotne dla Twojego zdrowia.

W obecnych czasach pełnego stresu antyoksydanty są na wagę złota by cieszyć się dobrym zdrowiem. Wzmacniają Twoje wewnętrzne wojsko w broń czyli dzięki redukcji wolnych rodników tlenowych owoce mogą z powodzeniem być stosowane w profilaktyce miażdżycy, cukrzycy typu 2 oraz nadciśnienia tętniczego. Czyli nie byle jaka ta broń tylko najlepszej klasy.

Tak bardziej po ludzku naturalna witamina C z polskiej cytryny plus pozostałe składniki mają zastosowanie między innymi  w:

  1. redukcji skutków przepracowywania się
  2. wzmacnia ciało przed skutkami stresu
  3. w pierwszych objawach przeziębienia i grypy
  4. w spadkach odporności
  5. zapaleniach gardła
  6. wspomaga leczenie anemii i niedokrwistości
  7. profilaktyce przeciwnowotworowej
  8. profilaktyce chorób układu krążenia ( nadciśnienie)
  9. przeciwdziała wymiotom, biegunce i wzdęciom
  10. poprawia trawienie więc reguluje zaburzenia żołądkowo- jelitowe
  11. działa przeciwbakteryjnie, przeciwgrzybiczo i przeciwirusowo
  12. działa przeciwzapalnie
  13. pestki działają lekko przeczyszczająco
naturalan witamina c

Teraz czas na przepisy. Najpopularniejszy jest syrop  z surowych owoców i cukru. Konfitura też cię może zaskoczyć smakiem.

Składniki  na najpopularniejszy syrop z pigwowca:

  1. 1 kg owoców pigwowca,
  2. ok 1 kg cukru lub ok 550 g erytrolu- super wersja dla cukrzyków,
  3. słoiki o pojemności między 200 lub 400 ml- łącznie potrzebujesz  ok 1,5 l pojemności

Owoce pigwowca trzeba dokładnie umyć, pokroić na plasterki. Nasion oczywiście do syropu nie używamy. W słoiku układamy plasterki i posypujemy cukrem jego ilość możemy zmieniać w zależność od preferencji smakowych. Osobiście używam bardzo mało ok 300 g erytrolu na 1 kg. Dla mojej rodzinki to już jest bardzo słodkie. Zasypane owoce zakręcam i odstawiam do spiżarki ( chodzi o ciemne miejsce). Przez 3-4 dni codziennie potrząsam słoikiem i jak już mam na tyle syrop że przykrywa owoce pasteryzuję na sucho by móc z nich korzystać w okresie zimowym

Pasteryzacja na sucho to zastosowanie piekarnika 120 stopni przez ok 30-40 minut. Wkładam do nagrzanego piekarnika słoiki tak żeby się nie dotykały oczywiście dobrze zakręcone, nastawiam czas i po ostygnięciu przenoszę do spiżarki.

Gotowy syrop stosuje do kompotów, herbat lub różnych mieszanek ziołowy. Ja owoce pozostawiam w syropie i też je wykorzystuje. Inni odcedzają i stosują sam syrop. Zrób jak wolisz.

Konfitura to dla mnie eksplozja smaku najczęściej wykorzystuje ją do szarlotki smakuje obłędnie.

Składniki na konfiturę z pigwowca:

  1. 1 kg owoców pigwowca
  2. ok 300-500 g cukru lub 200 g erytrolu
  3. słoiczki

Przed gotowaniem nie obieramy owoców, ponieważ w skórce znajduje się największa ilość związków eterycznych, które nadadzą niepowtarzalny aromat. Po usunięciu pestek owoc należy pokroić na mniejsze plasterki czy kawałki. Gotujemy z cukrem od 15 nawet do 30 minut. Im mniejsze kawałki tym krócej gotujesz. Pamiętaj o mieszaniu. Jeżeli zaobserwujesz że owoce już się rozpadły, konfitura zgęstniała czas na przelewanie do słoików. Ja je jeszcze dodatkowo pasteryzuję na sucho bo używam erytrolu i nie muszę się martwić że mi się zepsuje. Jeśli używasz cukru to nie trzeba pasteryzować.

Do umytego słoika należy naprzemiennie wkładać owoce, zasypując cukrem. Jeśli chcemy, aby sok był bez cukru, można go zastąpić stewią. Stewia jest słodsza od sacharozy, zatem należy dodać jej mniejsza ilość niż w przypadku cukru. Słoik należy przykryć gazą i odstawić w ciemne miejsce na 5 dni. Aby pigwowiec puścił sok trzeba codziennie ją przemieszać. Jeśli sok ma przetrwać całą zimę, obowiązkowa będzie jego pasteryzacja.

Jeśli chciałbyś spróbować akupunktury, przepisów dopasowanych pod Twoje problemy ze zdrowiem lub masaży wzmacniających odporność, skontaktuj się z naszymi gabinetem Energiamed. Rejestracja tel. 605 660 515

anna golec energiamed

mgr  Anna Golec

Cześć ma na imie Anna. Jestem fizjoterapeuta. Łącze nowoczesność ze starożytnością.

Na co dzień w pracy wykorzystujemy medycynę chińską akupunkturę, zioła chińskie, dietetykę i biorezonans komórkowy. 

Dlaczego tak mocno zaufałam medycynie chińskiej w praktyce zawodowej?

Połączyła to czego mi brakowało. Siatki powiązań i zależności wpływów czynników zewnętrznych jak i wewnętrznych np: ból, ból stawów, ból pleców, bóle miesiączkowe, bóle głowy, migreny itp.

Ból może pochodzić od urazu, przeciążenia. Są to wpływy zewnętrzne. Praca z pacjentem daje nam efekty do pewnego poziomu. Często okazuję się że na ból wpływa czynnik wewnętrzny np: stres, zmęczenie, rozstanie z partnerem, niezdrowy styl życia, trauma z dzieciństwa. Jeżeli od samego początku zastosujemy akupunkturę, zioła i dietę otrzymujemy bardzo dobre efekty.

Powiązane posty

Co oznaczają ślady po bańkach?

Co oznaczają ślady po bańkach?

Ślady po bańkach. Fakty i mity. O co z nimi chodzi? Czy coś oznaczają? Ten kto stawiał bańki nie raz zastanawiał się co oznaczają ślady po bańkach. Czemu z jednej strony jest prawie purpurowy ślad a z drugie lekkie zaczerwienienie? Na ten temat jest wiele teorii. Ja...

Jak przygotować tofu żeby było smacznie?

Jak przygotować tofu żeby było smacznie?

Jak przygotować tofu żeby było smacznie? Nigdy nie przepadałam za smakiem tofu aż nie zrobiłam go według tego przepisu. Jego smak zaskakuje. Szybko się robi a to lubię najbardziej. Zatem do działa. SKŁADNIKI: 2 kostki tofu naturalnego 3 łyżki mąki z tapioki lub...

Komentarze

0 komentarzy

Wyślij komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Anna Golec

Skontaktuj się z nami

Media Społecznościowe