fbpx

Dżem truskowkowy ze skórką z mandarynki i cynamonem

utworzone przez | Cze 22, 2020 | Bez kategorii, Blog | 0 komentarzy

Najlepszy dżem truskawkowy jaki kiedykolwiek robiłam.

Uwielbiam ten smak, tę nutę cynamonu i mandarynki mmmm pychota.

W moim domu to ulubiona  i najlepsza wersja dżemu truskawkowego.

Przepis powstał z potrzeby ukrycia ziół przeciwśluzowych żeby złamać efekt nawilżający który uzyskujemy spożywając dżem truskawkowy. Inspiracją jest oczywiście( o ile mnie dobrze znacie) gotowanie według pięciu przemian i praktykowana w moim domu dieta przeciwśluzowa w bardzo sprytny sposób. Czyli jak zjeść zabronione i uczynić go wartościowym posiłkiem.

Dodatek w postaci skórki z mandarynki ( chen pi) :

  • poprawia trawienie,
  • niweluje wzdęcia,
  • reguluje trawienie i osusza wilgoć i przekształca śluz 🙂

CHEN PI czyli skórka z mandarynki wykorzystuje się w wielu dolegliwościach związanych ze śluzem w układzie oddechowym i pokarmowym więc jej stoswanie jest korzystne szczególnie dla dzieci i u osób z problemami w tych układach czyli prawie dla wszystkich 🙂

Dodatek w postaci cynamonu cejloński:

  • również poprawi trawienie
  • zniweluje wzdęcia
  • reguluje trawienie i osusza wilgoć czyli ma właściowści przeciwgrzybicze, przeciwpasożytnicze i przeciwzapalne
  • reguluje poziom cukru we krwi:)
  • poprawia przemianę materii ale uwaga sam od siebie nie odchudza 🙂

Jak widzicie użyłam dwóch ziół o bardzo podobnym działaniu żeby wzmocnić efekt głównież przeciwśluzowy.

Do dżemu truskawkowego dodałam jeszcze trzeci sekretny składnik owoce goji- GOU GI ZI.

To taki tonik młodości z racji obecności dużej ilości przeciwutleniaczy dlatego jest w grupie super foodsów 🙂

SKŁADNIKI na  najlepszy dżem truskawkowy:

  • 2400 g truskawek bez szypułek
  • 500 g cukru trzcinowego
  • 2 płaskie łyżeczki cynamonu
  • 20 g skórki z mandarynki
  • ok 40 g owoców goij
  • 30 g pektyny

PRZYGOTOWANIE:

Obrane truskawki dzielę na dwie porcję po 1200 g  ze względów technicznych więcej się nie mieści w termomiksie. Dodaję cynamon, skórkę z mandarynki owoce goij- ilości wagowe każdego dzielę na pół.

Nastepnie delikatnie blenduje i gotuję przez 20 minut. Po tym czasie blenduję na gładki krem przelewam przez sitko żeby pozbyć się pestek. Powtarzam to samo z druga porcją. Gotowy gładki krem podgrzewam już na kuchence dodaje cukier i pektynę gotuję ok 1-2 minut czyli jak mam już bableki to wyłączam. Przelewam do słoiczków, zakręcem i odstawiam do góry dnem. Natępnego dnia wędrują gotowe słoiczki do spiżani 🙂