fbpx

Syrop z kwiatów bzu czarnego na przeziębienie i kaszel bez cukru

utworzone przez | Cze 8, 2020 | Blog, Napoje lecznicze | 0 komentarzy

Co zawiera w sobie kwiat bzu czarnego że tak go wszyscy polecają na przeziębienie?

Znajdziesz w nim moc witaminy i minerały.: beta karoten, witaminy A, B1, B2, B3, B6, C oraz potas, wapń, magnez, sód, fosfor, sód. Oprócz tego czarny bez zawiera pierwiastki śladowe: żelazo, miedź, mangan i cynk, flawonoidy i kwasy fenolowe, garbniki oraz pektyny.

Syrop z kwiatów czarnego bzu jest doskonały na przeziębienia dlatego że działa napotnie i wzmacnia układ odpornościowy i dla nas najważniejsza właściwość działa antywirusowo ( dlatego jest częstym składnikiem naturalnych  syropów dostępnych w aptekach).

Wracając do tematu syrop z bzu czarnego z dodatkiem wody staje się przepysznym i zdrowym napojem. Na wzmocnienie i uodpornienie powinno się go pić regularnie przez sezon jesienno zimowy. Latem również można go spożywać jako lemoniadę w upalne dni 🙂

W jakich dolegliwościach możemy wykorzystać syrop z kwiatów bzu czarnego?

Właściwości lecznicze kwiatów czarnego bzu są bardzo szerokie. W medycynie chińskiej powiedzielibyśmy że oddziaływuje na płuca, skórę, Wei Oi ( energia ochronna) i Jing Qi        ( energia odżywcza). A tak bardziej po zachodniemu to:

  • działa wykrztuśnie i rozrzedzają katar,
  • działają napotnie, 
  •  antywirusowo,
  • chronią i wzmacniają błony śluzowe dróg oddechowych,
  • wzmacniają odporność organizmu,
  • uśmierzają bóle (w tym ból głowy, np. podczas przeziębienia),
  • działają oczyszczająco i  usuwają wolne rodniki,
  • przyspieszają przemianę materii,
  • łagodzą stany zapalne skóry.

Czarny bez zawiera również substancję zwaną cholina, która obniża ciśnienie krwi i zapobiega nadmiernemu odkładaniu się tłuszczu w organizmie.

Składniki na syrop z kwiatów bzu czarnego:

  • kwiaty bzu, około 300 g (ja dałam pół sporej reklamówki, około 400 g)
  • 1 kg erytrolu
  • 1 l wody
  • 5 plastry świeżego imbiru- nie jest konieczny ale nam bardziej smakuje 🙂
  • 2 cytryny, pokrojone na plasterki
  • 2 limonki, pokrojonee na plasterki
  • 40 g kwasku cytrynowego (2 opakowania)

Przygotowanie w terenie

Zbieramy główny surowiec najlepiej w słoneczny czerwcowy dzień. Ja zbieram kwiaty tak aby nie trzeba było później odcinać( zaglądnij do nagrania) zielonych łodyżek.

Jeżeli zebraliście kwiaty z łodyżkami to odcinamy nożyczkami  żeby syrop nie był gorzki. 

Czas zabrać się do mikstury

Gotujemy wodę z imbirem ok 5 minut, wsypujemy erytrol  mieszamy. Gdy się erytrol rozpuści, wrzucamy do garnka pokrojone limonki z cytryną. Mieszamy i zdejmujemy z kuchenki, zalewamy wrzątkiem ( z zawartością) przygotowane kwiaty w innym garnku i dodajemy kwasek cytrynowy. Znowu mieszamy i odstawiamy do ostygnięcia. Przechowujemy w lodówce po schłodzeniu min 24 h.

Drugi dzień przygotowań do syrop na szczęście też ostatni 🙂

Wyjmujemy syrop z lodówki i podgrzewamy do wrzenia. Przecedzamy syrop i przelewamy do przygotowanych wcześniej butelek lub słoików. Gotowe

Jeżeli chcecie możecie pasteryzować jeszcze syrop z kwiatów bzu czarnego ja tego nie robię.

Resztki cytryny, limonki, kwiatów zawsze wykorzystuje na lemoniadę 🙂

Uwaga 

Syrop z erytrolu krócej się trzymają niż przy użyciu cukru. Dzięki temu że użyjemy erytrol można go stosować w dietach z insulinoopornością, diecie przeciwgrzybiczej w cukrzycy i diet odchudzających 🙂

Jak wykorzystywać syrop z bzu czarnego?

Syrop z bzu można wykorzystywać w letniej porze do lemoniady mmm rewelacja!!!

Jesienno- zimową pora to dobry dodatek w codzienny menu dla wzmacniania odpornościu zarówno dla dzieci jak i dorosłych:)

Dawkowanie:

  • dzieci ( ze względu na erytrol od 6 roku życia) – 2 łyżeczki dziennie
  • dorośli- 2 łyżki łyżeczki dziennie

Ilości podane są orientacyjne bo nie uwzględniają waszej wagi ciała i celu w jakim chcecie stosować syrop. Jeżeli chcesz wykorzystywać go w określonym celu zapraszam do kontaktu. Jeżeli będziesz go używać jak świetny dodatek do swojego żywienia to przy założeniu wagowym dziecko -ok 20 kg a dorosły 60 kg

Do czego możesz jeszcze wykorzystać syrop z bzu?

Do codziennego letniego menu czyli można polewać nim lody lub zrobić z nim sorbety do naleśników i pierogów na słodko lub po prostu wyjadać łyżeczką ze słoiczka.

W wersji ekskluzywnej przygotować z niego winegret do sałatki i wszystkich zaskoczyć smakiem.

Jak możesz jeszcze wykorzystać kwiaty z bzu czarnego?

Wysusz kwiaty i stosuj jako napar samodzielny lub wykorzystaj z innymi ziołami jak napój na daną dolegliwość.

Jak to zrobić?

Po ścięciu całych kwiatostanów w suchy, słoneczny dzień można rozłożyć je na pergaminie w suchym, zacienionym i przewiewnym miejscu.Pamiętaj o odcięciu lekko zielonych łodyżek 🙂